بین الملل تابناک: صد و پنجاه و ششمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«روزماری دیکارلو» معاون امور سیاسی دبیر کل سازمان ملل متحد روز جمعه گفت که توافقنامه انتقال غلات که میان روسیه و اوکراین حاصل شده به کاهش بحران جهانی غذا کمک میکند.
وی در ادامه سخنانش از روسیه و اوکراین خواست تا با همکاری سبب شوند تا این توافق با موفقیت اجرا شود.
معاون امور سیاسی دبیر کل سازمان ملل اضافه کرد: «هیچ نشانهای از پایان جنگ روسیه و اوکراین وجود نداشته و در عوض درگیریها تشدید یافته است».
دیکارلو گفت: «با پایان فصل تابستان باید برنامهای برای مقابله با پیامدهای جدیدی که جنگ در اوکراین در فصل زمستان ایجاد میکند، آماده کنیم».
وی از تمامی طرفهای درگیر در جنگ اوکراین درخواست کرد که به توافقنامههای بینالمللی برای حمایت از غیرنظامیان پایبند باشند.
معاون سیاسی دبیر کل سازمان ملل افزود: «نبود هیچ افق روشنی برای به سوی تلاشهای سیاسی برای حل بحران اوکراین ما را نگران میکند».
همزمان با پیشروی نیروهای روسی در عملیات نظامی ویژه در دونباس به سمت منطقه خِرسون، مقامات کییف از سقوط دومین نیروگاه بزرگ اوکراین خبر میدهند.
«میخائیل پودولیاک» مشاور رئیس جمهور اوکراین بامداد پنجشنبه گفت که روسها کنترل تأسیسات حرارتی ووهلهیرسک با سوخت زغالسنگ در دونتسک را، که دومین نیروگاه بزرگ برق این کشور است، به دست گرفتند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، پودولیاک همچنین توضیح داد که روسیه در حال استقرار گسترده نیروهای زمینی خود به سمت خِرسون، ملیتوپل و زاپوروژیا است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (جمعه) احتمال مذاکره بین سران واشنگتن و مسکو را رد کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین گفت: «ورود سوئد و فنلاند به ناتو یک گام رسمی است و مهم است که بعد از آن چه اتفاقی میافتد».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی با بیان اینکه برنامهای برای گفتگو بین «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه و «جو بایدن» همتای آمریکایی وی وجود ندارد، توضیح داد: «ما تمایلی در غرب برای دادن هیچگونه امتیازی در مورد بحران اوکراین نمیبینیم».
سخنگوی کرملین در پاسخ به سوالی درباره اقدام دولت لیتوانی علیه منطقه «کالینینگراد» نیز اظهار داشت: « موضوع پرداخت هزینه عبور از کالینینگراد باید از طریق گفتگو حل شود، در غیر این صورت اقدامات تلافیجویانه انجام خواهیم داد».
پسکوف درباره توافق خروج کشتیهای حامل مواد غذایی از بنادر اوکراینی گفت: «مکانیسم صادرات غلات از اوکراین با حذف محدودیتها در انتقال غلات و کودهای شیمیایی روسیه مرتبط است. ما امکان مذاکره با طرف اوکراینی را نمیبینیم».
به نوشته اسپوتنیک، وی در واکنش به افزایش تنشها بین پکن و واشنگتن بر سر سفر «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان نیز تصریح کرد: «کرملین با اظهارات رئیس جمهور چین که به بایدن گفته بود در امور تایوان مداخله نکند، همنظر است».
کارین ژان پیر، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید اعلام داشت، آمریکا هیچ برنامهای برای سازماندهی سفری از جانب ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین به واشنگتن ندارد.
به گزارش خبرگزاری تاس، کارین ژان پیر، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص اینکه آیا مقامات آمریکایی زلنسکی را دعوت به سفر به واشنگتن کرده اند توضیح داد که رهبران آمریکا ارتباطات منظمی با کییف دارند.
در این گزارش در خصوص موضع دولت آمریکا در مورد امکان سفر زلنسکی به این کشور آمده است: جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به طور منظم با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین تماس دارد و در ارتباط است. ما در حال حاضر هیچ برنامهای در خصوص سفر زلنسکی به آمریکا که بتوانیم بیان کنیم نداریم.
سال گذشته میلادی زلنسکی به دعوت بایدن در اوت ۲۰۲۱ به همراه همسرش النا به آمریکا سفر کرد.
لئونید اسلوتسکی، رئیس کمیته امور بینالملل مجلس دومای دولتی روسیه تصریح کرد، این سفر این سیاستمدار اوکراینی اساساً نشان دهنده این است که او "دستورات اربابش را دریافت کرده است."
وزیر امور خارجه ترکیه در اظهاراتی که در پی توافق موفقیتآمیز اخیر بر سر مساله صادرات غلات اوکراین مطرح شد گفت، "اکنون زمان تمرکز بر میانجیگری برای انعقاد یک آتشبس" بین روسیه و اوکراین است.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در سخنرانی در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ایلیا دارچیاشویلی، وزیر امور خارجه گرجستان، توافقنامه مربوط به صادرات غلات اوکراین که جمعه گذشته در استانبول با میانجی گری سازمان ملل، روسیه و اوکراین امضا شد را تحسین کرد و گفت که موانع بر سر راه "صادرات نه تنها غلات اوکراین، بلکه غلات و کود روسیه" رفع شده اند که این به تغذیه یک جهان گرسنه کمک می کند.
چاووش اوغلو با ابراز امیدواری نسبت به اجرای این توافق بدون هیچ گونه وقفه یا مشکلی، تاکید کرد که در ادامه می توان غلات و گندم را به کشورهایی که نیاز فوری به آن دارند منتقل ساخت.
وی افزود که اگر این توافق با موفقیت اجرا شود، "این واقعا می تواند اعتماد بین روسیه و اوکراین را تقویت کند."
چاووش اوغلو با ابراز آمادگی ترکیه برای میزبانی و میانجیگری در قبال مذاکرات بین روسیه و اوکراین با هدف حصول صلح پایدار، افزود: اکنون زمان تمرکز بر آتشبس است. این فرآیندی نیست که در سطح وزیران امور خارجه به اجرا در آید.
وزیر خارجه ترکیه با تاکید بر اینکه در صورت برقراری یک آتش بس عادلانه، هیچ کس بازنده در صلح نخواهد بود، گفت: جنگ با اوکراین در نهایت بر سر میز مذاکره پایان خواهد یافت.
وی افزود: ما به عنوان ترکیه به تلاشهای خود برای بازگشت هر چه سریعتر طرفها به میز دیپلماسی ادامه خواهیم داد.
چاووش اوغلو با اشاره به اینکه ترکیه به روابط اقتصادی با گرجستان اهمیت میدهد، گفت: روابط همسایگی و راهبردی ما در سطحی مثال زدنی است.
وزیر امور خارجه ترکیه با یادآوری تعیین رقم سه میلیارد دلار به عنوان هدف رشد شراکت تجاری دو کشور خاطرنشان کرد: ما به مدت ۱۴ سال بزرگترین شریک تجاری گرجستان بودهایم. ارزش تجارت دوجانبه ما در سال گذشته (۲۰۲۱) از دو میلیارد دلار گذشت.
چاووشاوغلو گفت: ترکیه یکی از کشورهایی است که به شدت از حاکمیت و تمامیت ارضی گرجستان حمایت می کند.
وی با ابراز "حمایت قوی" ترکیه از همگرایی یورو-آتلانتیکی گرجستان، افزود: "ما می خواهیم درگیری های آبخازیا و اوستیای جنوبی به صورت مسالمت آمیز در چارچوب تمامیت ارضی گرجستان حل و فصل شود."
چاووش اوغلو بدون اشاره به تاریخ مشخصی گفت که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه نیز قصد دارد به گرجستان سفر کند.
«بن والاس» وزیر دفاع انگلیس امروز (جمعه) گفت احتمال تغییر مجدد تاکتیک روسیه در جنگ اوکراین وجود دارد.
والاس در مصاحبه با شبکه «اسکاینیوز» ادعا کرد: «روسها هماکنون در میدان در بسیاری از زمینهها شکست خوردهاند. طرحهای الف و ب و ج پوتین شکست خورده و او ممکن است به دنبال طرح د باشد».
از سوی دیگر بخش اطلاعات ارتش انگلیس نیز در بهروز رسانی جدیدی که درباره نبرد بین روسیه و اوکراین در منطقه دونباس منتشر کرد، مدعی شد که گروه شبهنظامی روسی «واگنر» نیز به جنگ وارد شده است.
به نوشته وبگاه این سازمان، در این بیانیه ادعا شده است: «از ماه مارس، شرکت نظامی خصوصی واگنر در شرق اوکراین با هماهنگی ارتش روسیه فعالیت میکند. به احتمال زیاد مسئولیت بخشهای خاصی از خط مقدم، به شیوهای مشابه با واحدهای ارتش عادی، به گروه واگنر اختصاص یافته است».
ارتش انگلیس ادامه داد: «این تغییر قابل توجهی نسبت به استخدام قبلی این گروه از سال ۲۰۱۵ است، زمانی که معمولاً مأموریتهایی متمایز از فعالیت نظامی منظم و آشکار روسیه در مقیاس بزرگ انجام میداد. این سطح جدید ادغام، سیاست دیرینه مقامات روسیه در انکار ارتباط بین گروههای خصوصی نظامی و دولت روسیه را بیشتر تضعیف میکند».
در پایان این گزارش آمده است: «نقش واگنر احتمالاً تغییر کرده است زیرا وزارت دفاع روسیه کمبود عمدهای از پیاده نظام رزمی دارد، با این حال بعید است که نیروهای واگنر برای ایجاد تفاوت قابل توجهی در مسیر جنگ کافی باشند».
«دیمیتری پولیانسکی» معاون نماینده روسیه در سازمان ملل از برگزاری نشست دوباره شورای امنیت درباره اوکراین در روز جمعه (به وقت محلی) خبر داد.
پولیانسکی در کانال شخصی تلگرام خود اعلام کرد که این نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره اوکراین به درخواست کشورهای غربی برگزار خواهد شد.
وی در اینباره نوشت: «امروز، شورای امنیت در ساعت ۱۷:۰۰ به وقت مسکو (۱۸:۳۰ به وقت ایران) یک جلسه عادی در مورد اوکراین برگزار خواهد کرد. این نشست، موضوع جداگانهای [بجز اوکراین] ندارد. به نظر میرسد که شرکای غربی سابق ما این [نشست] را در آخرین روز کاری ماه جولای درخواست کردهاند تا حداقل یک جلسه درباره اوکراین در هر ماه برگزار شود!»
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، این دیپلمات روس با بیان اینکه تشکیل جلسه شورای امنیت درباره یک موضوعی باید توجه بدون جهتگیری آنها به موضوع را نشان دهد، تاکید کرد: «ما هم چیزهایی برای گفتن داریم».
وزیر امور خارجه روسیه امروز(جمعه) گفت که کی یف نمی خواهد گفتگو و مذاکره درباره پرونده اوکراین را مدیریت کند.
به گزارش اسکای نیوز، سرگئی لاوروف که برای شرکت در اجلاس شانگهای به تاشکند رفته است، اظهار داشت: اوکراین نمی خواهد مذاکرات را مدیریت کند. ما می دانیم چه کسی اوکراین را رهبری می کند.
این مقام روسی در ادامه به مسئله تماس تلفنی با آنتونی بلینکن همتای آمریکایی خود اشاره کرد و گفت: هیچ دستور کاری برای رایزنی با بلینکن در این تماس وجود ندارد. قرار است به زودی این تماس برقرار شود.
لاوروف افزود: شنیدن پیشنهادهای بلینکن درباره صادرات غلات روسیه مهم است.
وزیر خارجه روسیه در خصوص بعد اقتصادی نیز اظهار داشت: دلار در مبادلات تجاری دیگر برای ما محلی از اعتماد ندارد.
او با بیان اینکه سازمان شانگهای در برابر تاسیس یک جهان تک قطبی ایستاده است، بار دیگر بر اصل «چین یکپارچه» تاکید کرد.
حملات گسترده ارتش اوکراین به مواضع روسیه
اوکراین روز پنجشنبه ادعا کرد که هواپیماهای جنگی اش به پنج پایگاه نیروهای روسیه در حومه شهر خرسون و شهر دیگری در نزدیک آن حمله کرده اند.
شهر خرسون در جنوب اوکراین و هم مرز با شبه حزیره کریمه که به خاک روسیه ملحق شده، اندک زمانی پس از آغاز عملیات نیروهای این کشور در اوکراین در ۲۴ فوریه، به تصرف آنان درآمد.
سازمان اطلاعات نظامی انگلیس نیز اعلام کرد که عملیات ضد حمله نیروهای اوکراین در خرسون تشدید شده است.
اوکراین ادعا کرده که در هفته های اخیر بخش های کوچکی از این منطقه را بازپس گرفته اما روسیه روز پنجشنبه اعلا کرد که تغییری در مواضع نیروهایش ایجاد نشده و هواپیماهایش در ۲۴ ساعت گذشته به یک یگان پیاده نظام اوکراین در بخش شمالی منطقه خرسون حمله کرده و بیش از ۱۳۰ نظامی اوکراین را از بین برده اند.
اوکراین در هفته های اخیر با انهدام سه پل رودخانه دنیپرو با استفاده از سامانه های موشکی دوربرد غربی، امکان پشتیبانی تدارکاتی از نیروهای روسیه را در بخش غربی این رودخانه، دشوار کرده است. ارتباط شهر خرسون اکنون عملا با دیگر بخش های تحت تصرف روسیه قطع شده است.
روسیه: ناتو در صدد سلطه بر دریای بالتیک است
دمیتری مدودف، رئیسجمهور و نخستوزیر پیشین روسیه و نائب رییس شورای امنیت روسیه پنجشنبه شب گفت که ناتو درصدد سلطه بر دریای بالتیک است و روسیه در این زمنیه پاسخ مناسب خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری "تاس" روسیه، وی تأکید کرد که ورود سوئد و فنلاند به ناتو موجب بحرانی تر شدن شرایط امنیتی در منطقه بالتیک خواهد شد، چرا که این منطقه به دریایی مبدل خواهد شد که ناتو بر آن سلطه دارد.
نخست وزیر پیشین روسیه اظهار کرد که کشورش توانایی دفاع از منافع خود و نیز تضمین امنیت خود را در صورت پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو دارد.
وی گفت: پاسخ روسیه به این حوادث ضروری و کافی خواهد بود و من اطمینان دارم که ما قادر به دفاع از منافع خود و منافع کشورمان، تضمین امنیت آن و نیز امنیت شهروندان خود با ابزارهای لازم هستیم.
وی بار دیگر تأکید کرد که پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو، اوضاع امنیتی در دریای بالتیک را پیچیده خواهد کرد.
مدودف همچنین اظهار کرد که در نتیجه پیوستن استکهلم و هلسنکی به ناتو این دو کشور باید در سیاست بیطرفی خود تجدید نظر کنند.
رهبران سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هشتم تیرماه سال جاری به طور رسمی از سوئد و فنلاند برای پیوستن به این ائتلاف دعوت به عمل آوردند.
واکنش مسکو به آمار آمریکا درباره تلفات بالای ارتش روسیه
کرمیلن پنجشنبه شب اعلام کرد که آمار و ارقام ارائه شده توسط آمریکا در مورد کشته ها و مجروحان روس در بحبوحه حمله مسکو به اوکراین جعلی است.
به گزارش الجزیره، دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین گفت: به هر حال اینها داده های دولت آمریکا نیست، بلکه مطالب انتشاراتی در روزنامه ها هستند.
پسکوف در ادامه افزود: در زمان ما حتی بزرگترین روزنامهها از انتشار انواع جعلیها نمیترسند. متأسفانه، این روشی است که بیشتر و بیشتر شاهد آن هستیم.
به گزارش خبرگزاری اینترفاکس واکنش سخنگوی کرملین به گزارش روزنامه نیویورک تایمز درباره آمار بالای تلفات روسیه در جنگ اوکراین بوده است.
شبکه سی ان ان همچنین به نقل از الیسا اسلاتکین نماینده دموکرات آمریکا که پیش از این در یک جلسه توجیهی طبقهبندیشده دولت آمریکا شرکت کرده بود، گزارش داده بود که بیش از ۷۵ هزار روس در جنگ اوکراین کشته یا زخمی شدهاند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.